Fűtési rendszerek összehasonlítása

Összeszámolva a pellet, hőszivattyús, a gázfűtés és az elektromos fűtés beruházási és fenntartási költségeit, a legtöbb esetben az utóbbi lesz a kedvezőbb. Hazánkban a fűtéses napok száma bármennyire is hihetetlen, de minimum 180 nap, és a téli átlaghőmérséklet +3ºC.

A helyesen, és a tényleges hőveszteségnek megfelelően kiválasztott fűtésrendszer éves, átlagos hatásfoka jó minőségű, modulációs gázkazánok és a távfűtés esetén is maximum 60% körül alakul, de inkább kevesebb, mint több. Egy villamos fűtési rendszer esetében ez 95-98%, és a fűtési szezon igen kis részében, alig néhány napig üzemel teljes terheléssel.

A meteorológiai adatok szerint a fűtési szezon több mint 80%-ában a fűtőberendezések kiterheltsége az 50%-ot sem éri el! Igen fontos tehát az éves energia felhasználás szempontjából, hogy a fűtőberendezés csökkentett terhelés, azaz nem teljes kiterheltség mellett hogyan viselkedik.

A hagyományos fűtőberendezéseknél a kiterheltség csökkenésével nem csökkennek a veszteségek, de csökken a hasznosuló energia, tehát a kiterheltség csökkenésével csökken a berendezés hatásfoka! Ennek számos oka közül a legjelentősebb a hagyományos, pellet, hőszivattyús és a gázüzemű kazánok, ki-bekapcsolásos üzemmódja.

Minél inkább csökken a névlegestől a ténylegeshez a leadott teljesítmény, annál rosszabb lesz a berendezés kiterheltsége, összhatásfoka.

A távfűtés esetében maximálisan ki vagyunk szolgáltatva az üzemeltetőnek, a legtöbb berendezés elavultsága miatt azok ár–érték aránya kedvezőtlen! A csőhálózat szigetelése gyenge, a nyomvonalakat a havas esős időszakban könnyedén lekövethetjük. Nem vitás egy korszerű, szigetelt és megbízható rendszernél nincs jobb és egyszerűbb. Természetesen nem állítjuk, hogy ez a tökéletes megoldás, de jelen körülmények között a leg- költséghatékonyabb és a legmegbízhatóbb rendszer! (összehasonlítás lentebb)

A gázból és az egyéb fűtőanyagokból folyamatosan hiány van és ennek megfelelően drasztikusan emelkedik az ára, míg a villamos energiából túlkínálat van és ugyan ennek az ára is némiképp emelkedik, de közel sem oly mértékben, mint más energiahordozóké.

A képre kattintva teljes méretben tekintheti meg a táblázatot.


Fűtési rendszerek összehasonlítása

;