Az infrapanelről

Az infrapanel egy tábla alakú, felületén kerámia szemcsékkel bevont, hátoldalán hőtükrös szigeteléssel ellátott infrafűtőtest. Az infrapanelek látható oldalán kerámiaszemcsék növelik a többszörösére az adott fűtőfelületet és segítik az infrasugarak szétszórását minden irányba, így az infrafűtőlap mit egy félgömbszerűen és irányba közvetíti az infrasugárzást, és 7-10µm közötti hosszú hullámhosszon (mely közel azonos azzal a sugárzási tartománnyal, mellyel a Nap melegíti a földet) fejti ki hatását. Ez a sugárzási tartomány láthatatlan, de érzékelhető, méghozzá, az emberi szervezet melegként érzékeli.

Hogyan működik az infrapanel?

A infrasugárzó a teljes infravörös tartomány egy optimális összetételét sugározza (amely a teljes infravörös tartományt átfogó infravörös A, B és C sugárzásból áll) – mely legmegfelelőbb az emberi test számára. Az egyes hullámhosszak aránya az emberi test infra- (hő-) elnyelő képességére van optimalizálva, ezért az infrapanel használatakor az emberi test felső 5-6 mm-e egyenletesen, kellemesen és – ami a legfontosabb – egyszerre melegszik át a környezetében lévő falakkal és tárgyakkal együtt. Így a megfelelő behatolási mélység mellett optimális hőérzetet biztosít, a szervezet felmelegedése szórtabb, kellemesebb és hatásosabb. Az infrasugárzó által nyújtott hő megközelíti a Nap természetes és az emberi szervezet számára előnyös sugárzását. A teljes hullámhossztartomány sugárzásával így egyenletes, a bőr, illetve a bőr alatti szövetrétegek mély átmelegítésével érünk el hatékony hőérzetet.

Milyen hatékony az infrapanel?

Amennyiben energiahatékonysági osztályba kellene sorolni az infrapaneleket úgy az “A+” kategóriát érdemelne, mivel hatásfoka közel 100%-os (94-98%-os hatásfok). A fűtőpanelekkel elérhető megtakarítás a hagyományos és a gázfűtésekkel szemben 30-40%, a tavaszi és őszi időszakban akár 60%-os is lehet!

Miként is tud takarékoskodni ez a fűtési rendszer?

Normál esetben van X m2 felületű fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port, a radiátoroknál elszínezi a falfelületet stb. Ezzel szemben az energiatakarékos infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak a sugárzó felületén található kerámiaszemcséknek köszönhetően minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat, túlmelegítve azokat és a “holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek “fűtésbe” minden energiafelhasználás nélkül.

Az infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, hanem az adott helyiséget minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 oC-kal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Ez a fűtési mód lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is. Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható GSM telefonon keresztüli vagy éppen központi vezérlésű is.

A hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2 oC.

Hol használható az infrapanel?

Az infrapanellel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Infrapanellel kiválthatjuk a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait. Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel újonnan épülő lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket. Gondoljunk csak egy kisboltra, körbe a falaknál mindenütt polcok és áru, a fűtés gázkonvektor vagy hősugárzó melyek alacsony hatásfokkal, de magas költségekkel működnek. Ezzel szemben az infrafűtést tehetjük a mennyezetre vagy a pult alá, mindezt negyedakkora fűtésköltséggel!

Tavaszi – őszi időszakban mikor már vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapanel vagy egy infratükör ami alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

Ez az energiatakarékos fűtési rendszer bárhová beépíthető, mindenütt üzemeltethető, független a gázpiactól!

Az infrapanel alkalmazási lehetőségei:

Amennyiben az infrafűtést fő fűtésnek szánjuk ekkor érhetjük el igazán az infrapanel hihetetlen előnyeit más fűtési rendszerekkel szemben. Folyamatos kellemes hőfok a helyiségekben, tiszta pormentes fűtés, nincs évente karbantartási és egyéb plusz költség. Az infrapanellel fűtött helyiségekben komfortérzetünk maximális, nincs sem por, sem zaj, sem pedig elszíneződött falak a fűtőtest felett. Gyorsan és egyszerűen szerelhető fűtési megoldás!

Dönthet úgy is, hogy az infrafűtést kiegészítő fűtésként alkalmazza a már meglévő esetleg korszerűtlen fűtési rendszere mellé.

A legnagyobb energia megtakarítás éppen az őszi és tavaszi időszakban, amikor még vagy már nem kapcsoljuk be a lakás fűtési rendszerét, vagy éppen bekapcsoljuk, és rengeteg energiát elhasználunk a felesleges terek és csövek felfűtésére, holott csak a fürdőben, vagy egy-egy szobában szeretnénk kellemes meleget.

Ekkor az infrafűtés a lehető legkisebb energia befektetéssel meglepően komfortos érzést biztosít! (pl. fürdőszoba, gyerekszoba)

Lehetőség van az infrafűtéssel arra is, hogy helyi fűtési megoldásként használja, íróasztal alatt, hideg raktárhelység vagy üzlethelyiség kiszolgálópultjánál, vagy éppen a fürdőszobában gyermekfürdetéshez plusz kiegészítésként. Ekkor a fűtőtestet elhelyezhetjük egy fix helyre, de választhatjuk a mobil megoldást is, amivel koncentrált és irányított infrafűtést kapunk.

;